Recensământul Populației. În 1912, în Costești se desfășurau 3 târguri anuale

Recensământul Populației. În 1912, în Costești se desfășurau 3 târguri anuale
Comuna Costesti care era si resedinta de plasa conform recesamantului era compusa din satele: Costesti, Datcu, Tarlesti, Teleasca, Telesti. Avea in componenta dealurile Baseni si Campului si era strabatuta de padurea Domneasca. Exista cale ferata, moara de cereale, gradini de zarzavaturi, cariere de piatra (probabil se refera la pietrisul din Teleorman) si avea mai multe gospodarii agricole mari (mosii).
In Costesti se desfasurau 3 targuri anuale. Acestea se organizau pe 25 Martie (Buna Vestire), 20 Iulie (Sf. Ilie ) si 26 Octombrie (Sf. Dimitrie).
In comuna era o primarie, o banca populara mare, un birou al perceptiei fiscale, 2 biserici, 2 scoli, post telegrafic, post telefonic, post de jandarmi, moasa comunala, agent sanitar, judecatorie, un spital si 3 carciumi.
In localitatea erau 488 de cladiri locuite si 47 nelocuite iar numarul populatiei se ridica la 2297 persoane. Satul Costesti avea 968 locuitori iar Telesti 689.
Comuna Baseni avea doar o carciuma
Comuna Baseni era compusa din satele Baseni, Starci de jos si Stacii de sus avea 363 de cladiri (Case si locaruri publice) din care 47 erau nelocuite si 1665 de locuitori cei mai multi fiind in Baseni 1199. Comuna avea in componenta padurea Teleasca-Vacarea, functiona Banca ,, Principele Nicolae’’ si avea o primarie, 2 biserici, 2 scoli, un post de jandarmi si un post telefonic. De asemenea comuna dispunea de o carciuma.
Comuna Brosteni
A fost infiintata in anul 1836 era compusa din satele Brosteni, Laceni, Parvu-Rosu, Podu-Brosteni, Smei precum si din salase de tigani nomazi. Pe cuprinsul comunei erau doua dealuri denumite Brosteni si Dumineca. Comuna era starabatuta de raul Teleorman dar si de garla Albota. Brosteniul avea 613 cladiri locuite si 73 nelocuite iar populatia era in numar de 1861 persoane. Pe teritoriul comunei era o moara, o banca intitulata ,, Sf. Ion’’ precum si gospodarii agricole mari (Mosii). Comuna avea sediu de primarie , 4 biserici, 3 scoli, post de jandarmi, post telefonic si dispunea si de infirmerie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here