Povestea inedită a unui subofiţer de la unitatea Basarab I Piteşti

”În primul an am picat proba fizică! În al doilea an am trecut proba fizică, dar am picat la engleză! În al treilea an am trecut probele eliminatorii și limba engleză, dar am picat testul de verificare a cunoștințelor”. În anul 2015 s-a clasat al doilea din cei 320 de candidați declarați admiși.

Scrisoare către camarazii mei, viitorii subofțeri ai Armatei României.

“Mă numesc Minea Iulian Sorin, elev al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “ BASARAB I“ Pitești și vreau să vă spun cum am ajuns elev al acestei instituții.
După cum se știe, probele pentru selecția de promovare în rândul cadrelor militare sunt unele riguloase, motiv pentru care vreau să vă povestesc scurta mea carieră de viitor subofițer de până acum.

Primul contact cu viața militară l-am avut în anul 2002 când mi-am satisfăcut stagiul militar obligatoriu la UM 0394 Calafat, unitate de pompieri unde am obținut gradul de sergent pentru merite deosebite. În anul 2008, la șase ani de la terminarea stagiului militar obligatoriu și mereu cu gândul la viața de militar, mi s-a oferit șansa să revin la uniforma militară. Cu dorință și voință am susținut probele la care am fost declarat admis ca soldat gradat voluntar.

Am fost repartizat la UM 01083 Craiova la o campanie CBRN. Cu gândul la o carieră militară, am așteptat să fac vechimea necesară pentru a susține examenele la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre“ BASARAB I “ din Pitești, mai exact trei ani, iar în anul 2012 am susținut prima încercare de a deveni subofițer.

Pentru că nu m-am pregătit suficient, am picat proba fizică, mai exact alergare pe distanța de 2000 m. Acest lucru m-a ambiționat să mă pregătesc mai intens la proba de alergare. Am așteptat să vină timpul și în anul 2013 am susținut încă o încercare, reușind să trec de probe.

Trecând probele eliminatorii din preselecție, m-am prezentat la probele scrise la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “BASARAB I“ din Pitești. La prima probă eliminatorie, limba engleză, am obținut nota 4.80. Am fost declarat respins, nota de admitere fiind 5.00.
Faptul că nu am promovat nu m-a demoralizat și am continuat antrenamentul. M–am pregătit intens la limba engleză şi am așteptat cu nerăbdare urmatoarea selecție.

Ca și cum ghinioanele nu s-au terminat, în anul 2014 am trecut probele eliminatorii și limba engleză, dar am picat testul de verificare a cunoștințelor.
Hotărât mai mult ca niciodată să devin subofițer, mult mai increzător în puterile mele și pregătindu-mă intens la toate probele, în anul 2015 am reușit să promovez toate probele, clasându-mă al doilea din cei 320 de candidați declarați admiși.

Din experiența acumulată în cei 4 ani consider că este necesar să te pregătești mai conștiincios pentru a reuși să devii elev al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “ BASARAB I“ și ulterior subofițer.

Susținut și pregătit de persoanele cu responsabilitate din Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “BASARAB I“ am luat legătura cu un reprezentant al Centrului Zonal Militar Dolj, care mi-a oferit posibiliatea de a intra în marile unități militare din Craiova pentru a împartăși experiența mea.

Pentru a veni în ajutorul vostru, dragi camarazi, m-am gândit că ar fi bine să vă împărtașesc eu personal experiența mea de actual elev al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “BASARAB I“ și m-am gâdit să demarez o altfel de campanie de promovare a şcolii dupa absolvirea căreia voi deveni subofițer, “ O promovare altfel” față de precedentele campanii, bazată pe exemplul peresonal.

Ajuns în fața camarazilor mei am început discursul printr-o mică prezentare a Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “BASARAB I“ Pitești, locul unde mă aflu acum, menționând faptul că școala le oferă condiții bune și foarte bune de cazare, hrănire, echipare, asistență medicală, pregătire în laboratoarele de specialitate, precum și instruire în cele două poligoane ale școlii. Am continuat cu avantajele pe care ți le oferă faptul că după absolvirea școlii devii subofițer, toate spuse și explicate pe înțelesul lor.

Programul unei zile obișnuite, de la deșteptare şi până la stingere, este următorul: deșteptarea la ora 06:00, se continuă cu înviorare, programul de dimineață, masa de dimineață, raportul și arborarea drapelului Românie, apoi la ora 08:30 încep cursurile care se încheie la ora 14:30. Activitățile continuă cu bilanțul plutonului și raporul companiei, cu servitul mesei de prânz după care urmează timp la dispoziție și studiu, iar ziua se încheie cu masa de seară și apelul de seară, stingerea fiind la ora 22:00.

Militarii au fost încântați să stea de vorba cu unul “de-al lor” și au fost interesați de modul meu de a mă adapta la statutul de elev și cum am reușit să mă împart între calitetea de tată și soț, fiind la o distanță mare de casă.

Am încheiat prin a le povesti despre eșecurile avute și cum am reușit să le depășesc, recomandâdu-le să se pregătească de la început pentru toate probele pentru a reuși să devină elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “BASARAB I“ și ulterior după absolvire, înaintare în grad şi intrarea în corpul subofițerilor Armatei României.
Am învăţat că, în viaţă, nu se pot obține beneficii fără un minim de efort.”, este scrisoarea deschisă a lui Minea Iulian Sorin, elev al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre “ BASARAB I“ Pitești.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here