Pe când şi directori apolitici în Argeş?

De ani şi ani de zile, în Argeş, ca şi în toate judeţele ţării, directorii de instituţii deconcentrate sunt numiţi politic. Asta chiar dacă mulţi dintre ei au specializări total paralele cu instituţiile pe care le conduc. Recent însă, Victor Ponta a promis că nu vor mai fi numiri politice în instituţiile publice. Însă de la vorbe până la fapte este cale lungă, mai ales că, inclusiv în judeţul nostru, practica de a cotiza la partid pentru funcţii este una cu vechime şi care cu greu mai poate fi dezrădăcinată.

Tot în Argeş, sumele vehiculate pentru a deveni director de instituţie variază între 5.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de anvergura… funcţiei. Încă o dovadă că, din păcate, la noi, totul se plăteşte, inclusiv funcţia de director.

În Europa civilizată, directorii de instituţii publice ajung acolo în majoritatea covârşitoare a cazurilor după concursuri serioase şi pe baza competenţelor lor profesionale şi nu… politice. În schimb, în Argeş, meritocraţia este o floare rară, aproape inexistentă. Aici nu contează CV-ul şi pregătirea profesională, ci „cotizaţia” sau fidelitatea faţă de partidul X sau Y. Iar ce este mai rău e faptul că, de fiecare dată când se schimbă Puterea, se schimbă şi directorii.
Sincer să fiu, mi-aş dori să găsesc şi în Argeş directori care să reziste în funcţii şi 15-20 de ani, dincolo de orice căderi de… Guvern, dincolo de orice influenţe şi interferenţe politice. Deocamdată, depolitizarea instituţiilor publice este doar un vis al naibii de îndepărtat, la fel de îndepărtat ca şi ziua în care românii vor avea salarii de nivel european şi nu… balcanic.
Deocamdată, ne rămân optimismul şi speranţa. Şi aşteptăm ca promisiunea lui Victor Ponta să nu se stingă mai repede ca o ţigară…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.