Părintele argeşean David Pristavu, călăuza pelerinilor români în Ţara Sfântă

Se numeşte David – un nume predestinat parcă pentru Ţara Sfântă. Credincioşii români caută urmele paşilor Mântuitorului, găsesc în David Pristavu nu doar o călăuză bine documentată, ci şi un credincios adevărat, care reuşeşte să transforme, fără mare osteneală, turiştii în pelerini.

 

De mai bine de 25 de ani, părintele David Pristavu vieţuieşte în Ierusalim, metropola ce reprezintă centrul celor trei mari religii monoteiste – creştinism, iudaism, islamism. În acest timp, a condus prin Locurile Sfinte mii şi mii de pelerini, ajunşi acolo prin intermediul Agenţiei de pelerinaj „Basilica Travel” a Patriarhiei Române. Cunoaşte ca nimeni altul  locurile importante pentru creştinism din Israel, Palestina, Iordania sau Egipt.

Deşi a trecut un sfert de veac de când face acelaşi lucru, cei ce l-au urmat spun că felul în care participă alături de fiecare grup în aceste peregrinări şi însufleţirea cu care le  împărtăşeşte istoria locurilor şi semnificaţiile istorice şi religioase ale evenimentelor, dar şi cunoştinţele sale enciclopedice, sunt la fel de proaspete ca şi cum ar fi prima dată! Faptul că nu a căpătat rutină în toată această perioadă este admirabil. Un dar de la Dumnezeu, obţinut numai prin rugăciune, spune el: „Mă rog de fiecare dată când plec cu un grup de pelerini să fiu ca la început. Şi Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea, încât de fiecare dată când plec, parcă eu sunt primul pelerin! Şi pentru asta Îi mulţumesc. Numai harul şi darul Lui de Sus m-au ajutat şi m-au ţinut. Nu a fost uşor în toţi aceşti ani. Multe încercări şi războaie. Dar nu m-am temut, că am avut nădejdea la Cer. Dacă ai nădejdea Sus, nu ai de ce să te temi. Dumnezeu e alături, aici. Sunt încercări, sunt ispite câteodată, dar, dacă ai nădejde la Sfânta Treime, la Maica Domnului şi la sfinţi, nu eşti singur. Mă rog ca tot românul nostru să ajungă măcar o dată aici, la Sfintele Locuri, ca să-şi schimbe viaţa, iar cine nu ajunge aici, în Ierusalimul pământesc, să ajungă în cel ceresc, mântuit!”

A ucenicit la Mănăstirea Curtea de Argeş

Acum este preot de mir, slujitor la Aşezământul Românesc de la Ierusalim, din cadrul Reprezentanţei Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, dar părintele David Pristavu a „bătut” la porţile Cetăţii Sfinte în anul 1990, la 27 martie, după ce a ucenicit la Mănăstirea Curtea de Argeş, pe lângă părintele stareţ Ilarion Craioveanu.

E originar din zona de munte a Argeşului şi a fost ajutat să intre pe această cale chiar de către de Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic. „Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, m-a trimis la şcoală şi, după săvârşirea stagiului militar, am venit la Ierusalim. În ascultarea aceasta de îndrumător al pelerinilor la Sfintele Locuri am rămas până în ziua de astăzi, mai bine de un sfert de veac”, povesteşte părintele, care nu ştia pe atunci că a rămâne la Ierusalim până în zilele de astăzi.

„Totul a fost rânduit de Sus. La câteva zile după ce am ajuns, am mers în Grădina Ghetsimani, am cerut ajutorul Maicii Domnului şi i-am citit Paraclisul de patruzeci de ori. Şi aşa, cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria, am rămas toţi aceşti ani, motiv pentru care nu pot decât să mulţumesc lui Dumnezeu. Şi în chip deosebit Sfântului Cuvios Ioan Iacob Românul, care este ocrotitorul pelerinilor români în Ţara Sfântă.”

Se preocupă de soarta românilor din Israel, imigranţi sau muncitori
 
La începutul anilor ’90, era mult mai greu, fiindcă erau condiţii modeste: „Puterea economică a pelerinilor era mică, românii veneau după căderea comunismului şi nu prea aveau resurse financiare. Veneau cu un bănuţ în batistă şi îl drămuiau ca să poată să ajungă să vadă Sfintele Locuri. Ne ajutau nişte arabi creştini, care ne luau din poarta bisericii şi ne duceau unde aveam nevoie. După care Patriarhia Română a achiziţionat un microbuz şi, cu acest mijloc de transport, am început în primii ani să fac pelerinaje la Sfintele Locuri. Apoi s-a înfiinţat Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Române şi este mult mai uşor acum, mai organizat şi cu binecuvântare. Mai ales prin „Basilica Travel”, totul decurge aşa cum trebuie să fie un pelerinaj. Se oferă condiţii bune de cazare, fie la noi, la aşezăminte, fie la hoteluri, şi oamenii au folos. Se întorc acasă cu folos. De regulă, am pelerini, nu turişti. Şi dacă vin turişti, pleacă pelerini”, mai spune acesta.

Activitatea sa la reprezentanţa Patriarhiei Române la Ierusalim nu se rezumă la a fi „ghid” pentru pelerini. S-a ocupat mereu îndeaproape de muncitorii români care lucrau în Israel şi cu ajutorul cărora au fost construite atât obiective civile ale statului evreu cât şi aşezămintele ortodoxe româneşti şi chiar străine: au înnoit aşezămintele din Ierusalim şi Ierihon, dar şi pe cele ale Bisericilor Ortodoxe surori, cum ar fi grecii. 
Iar odată intraţi în contact cu lumea bisericească şi părintele David, ei au reuşit să aprofundeze credinţa şi chiar să-şi schimbe viaţa. Din oameni care beau, care făceau lucruri neplăcute lui Dumnezeu, au ajuns stâlpi de nădejde ai Bisericii.

De mare ajutor este părintele şi pentru  românii stabiliţi definitiv în zonă, care nu au o viaţă uşoară. „Şi aici sunt încercări ca în toată lumea. Mai ales că trăim între cele două neamuri, între evrei şi arabi, care au frământarea lor de mii de ani. Noi, creştinii, trebuie să trăim printre ei, cu toate încercările. Ei sunt şapte milioane, iar noi creştinii – ortodocşi, catolici şi alte confesiuni – suntem 150.000. Un număr foarte mic, dar, cu ajutor de la Dumnezeu, ne înţelegem, în acest oraş al celor trei religii monoteiste: creştinism, iudaism, islamism”.
Sectorul de Pelerinaje al Patriarhiei Române organizează regulat pelerinaje însoţite de părintele David Pristavu. Credincioşii interesaţi pot obţine informaţii de pe site-urile www.pelerinaj.ro şi www.basilicatravel.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.