Noua lege a pensiilor, adoptată de Senat. Iniţiativa legislativă a Guvernului urmează să fie votată de Camera Deputaţilor

Senatul României a votat, marți această seară, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Iniţiativa legislativă a Guvernului urmează să fie votată de Camera Deputaţilor.

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse în comisiile de specialitate din Senat. Acestea au fost purtate în lipsa reprezentanților Ministerului de Finanțe.

Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța ieri premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează în special corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.

Totodată se regăsește și reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare.

Stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime.

Normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035, acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni și luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții sunt și ele prevăzute în noua lege.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 de lei, iar valoarea punctului de pensie în vigoare în anul 2024 este 2032.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.