Nămolul la sticlă vândut de comercianții ambulanți pe plajă, un real pericol pentru sănătate!

Nămolul de Techirghiol are proprietăți terapeutice de necontestat, însă acest lucru nu este valabil pentru orice sticlă cu nămol vândută pe plajă de comercianții ambulanți, anunță medicii de la Sanatoriul Balnear Techirghiol.

Medicul Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, atrage atenția asupra riscurilor la care se expun turiştii de pe litoral care cumpără nămol la sticlă de la vânzători ambulanți. Specialistul a explicat că amestecul vândut la sticlă este nămol refolosit, colectat din conductele de deversare, și poate provoca iritații cutanate și chiar infecții. Nămolul vândut la sticle are o culoare mai deschisă decât cel autentic, fiind mai oxidat, şi nu are un miros puternic de hidrogen sulfurat ca nămolul adevărat.

“Vreau să fac o precizare: cura balneară înseamnă un număr de zile, minimum 14 zile, optim între 18 și 21 de zile, de administrare ritmică, dozată, a factorului terapeutic. Deci, unsul cu nămol 3 zile în weekend, pe genunchi și pe coate, în afară de murdărirea pielii, nu poate avea alt efect. Sigur, nu este nămolul potrivit, pentru că sanatoriul nu împachetează și nu distribuie nămol pe plajă. Nu! Nămolul este recoltat din zona în care noi deversăm nămolul folosit. Legea balneară precizează clar faptul că nămolul folosit se întoarce în lac, în altă zonă decât zona de exploatare, pentru a menține echilibrul biologic al lacului.  În primul rând, leziuni cutanate, pot să apară infecții cutanate, pot să apară alergii, diverse stări neplăcute ale tegumentului. Și, mie mi se pare foarte grav, lipsa de efecte, pentru că asta duce la compromiterea ideii de terapie cu nămol sapropelic, a metodei de tratament. În concluzie, tratamentul se face doar în sanatoriile specializate și doar la recomandarea medicului!” – a declarat dr. Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol pentru radiovacanta.ro.

Factorii terapeutici naturali specifici arealului Techirghiol sunt:

1. Climatul de stepă marină cu veri calde, ierni reci, diferențe mari de presiune, vânturi puternice și frecvente, se încadrează în grupul bio – climatelor stimulant – tonifiante. Vara și iarna acest climat are o puternică acțiune excitantă asupra organismului, iar primavara și toamna această acțiune este redusă.

Vecinătatea lacului Techirghiol prezintă un areal de mare importanță, datorită ionizarii aerului, bogăției aerosolilor, iar zăcământul peloid de pe fundul lacului înnobileaza arsenalul terapeutic natural de care dispune zona bio – geografică.

2. Apa lacului clorurată, sulfatată, bromurată, sodică, magneziană, hipertonă este folosită pentru aplicații sub formă de băi generale reci (imersia în lac) sau calde, în căzi sau bazin.

Baia salină rece, sau imersia în apa lacului se face progresiv atât ca durată (5 – 10 minute în primele zile până la 20 – 30 minute la sfârșitul curei) cât și ca numar (o singură baie în primele 3 – 4 zile, până la 3 – 4 imersii la sfârșitul curei).

Baia salină caldă poate fi prescrisă și efectuată zilnic ca unica procedură de hidroterapie majoră, sau la două zile alternând cu o aplicație de nămol sau cu o baie generală caldă cu extract de plante. Temperatura la care se prescrie baia salină este din domeniul termoneutralității, respectiv în jurul valorii de 37,50-38 grade C. Pentru hidrokinetoterapie apa se încălzește la 35 de grade C, în domeniul răcoros/călduț.

3. Nămolul se folosește sub formă de oncțiuni reci, băi calde de nămol și împachetări calde.

Oncțiunea cu nămol rece este un complex terapeutic alcătuit din contrastul succesiv cald – rece și helioterapie generală progresiv aplicată. Oncțiunea cu nămol rece se practică în sezonul estival, pe plaja special amenajată. Numărul de aplicații de nămol pe zi rămâne constant, pe toata durata curei nu se face decât o aplicație de nămol pe zi. (1)

Baia generală caldă de nămol se face folosind 10 kg de nămol diluat în 120 – 150 l apa cloruro-sodică din lac. Temperatura de aplicare este de 37.0 – 39.0 C, termoneutralitatea pentru nămol fiind situată la 38.0 C. Durează 20 – 25 de minute și temperatura este menținută cvasiconstantă prin adăugarea unei cantități de apă caldă la ½ duratei băii. Dupa expirarea timpului pacientul face un duș cald pentru îndepărtarea nămolului și apoi unul rece scurt, pentru împiedicarea vasodilatației sistemice. Baia generală de nămol se practică odată la două zile, alternativ cu o baie salină (în piscina de hidrokinetoterapie ori în vană) sau cu extract de plante.

Împachetarea generală caldă se face folosind 10-15 kg de nămol încălzit la 42.0 C – 45.0 C. Nămolul este întins pe toată suprafața corpului, de la regiunea cervicală până la picioare. Pacientul este învelit cu un cearceaf și o pătură, i se aplică o compresă rece pe frunte pentru a preveni o prea mare vasodilatație a vaselor cerebrale și efectuează procedura timp de 30 min. După expirarea timpului nămolul este îndepărtat la dușul cu apă caldă. Procedura se încheie cu o aplicație rece scurtă, pentru prevenirea vasoplegiei produsă de caldură. Împachetarea se face odata la 2 zile, alternativ cu baia generală caldă cu apă din lac sau baia cu extract de plante.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.