Luptătoarea anticomunistă Elisabeta Rizea, ultima argeşeancă pe care a vizitat-o Regele Mihai

3,419 views

Unul dintre argeşenii ce a avut onoarea de a sta îndeaproape Regelui Mihai a fost Elisabeta Rizea, veche simpatizantă monarhistă şi gazdă pentru câteva vacanţe petrecute de tânărul prinţ Mihai în anii de adolescenţă, care l-a primit din nou în casa sa de la Nucşoara în 2001, de Paşte.

Fostul suveran a vizitat-o, în mod special, în 2001. Regele Mihai a sosit în mica localitate argeşeană într-o sâmbătă, la orele prânzului, conducând chiar el un automobil Mercedes, în fruntea coloanei formată din membri ai Casei regale, agenţi SPP şi poliţişti.

El a fost întâmpinat în faţa casei de trei bătrâne îmbrăcate în costume populare, printre care şi Elisabeta Rizea, precum şi de alţi câţiva săteni. “Să trăiţi Majestate, să mai veniţi”, i-a spus Regelui Mihai bătrâna Rizea, pe atunci în vârstă de 89 de ani.

Regele Mihai şi regina Ana au luat atunci prânzul împreună cu Elisabeta Rizea, care i-a servit cu ouă roţii, cozonac şi vin. Împreună au rememorat amintiri frumoase de pe vremea când prinţul Mihai venea la Nucşoara împreună cu alţi tineri pentru a-şi face aici vacanţele. “Spunea ghicitori, iar eu râdeam. Odatî, am copt împreună porumb, dar mie mi-a dat partea cu boabele mai mari”, a pevestit Elisabeta Rizea.

“Până oi muri, îl iubesc ca pe ochii din cap! Doresc să fie regele României, să fie mereu în ţară”, îşi dorea atunci bătrâna. Vizita a durat o oră şi jumătate şi s-a încheiat cu promisiunea că se vor reîntâlni. De la volanul automobilului, fostul suveran a putut auzi din nou un “Trăiască regele!”, cântat de cele trei femei în costume populare.

Dupa război, ea a fost una o mare luptătoare anticomunistă şi una din victimele represiunii. Soţul său a fugit în munţi pentru a participa la o lupta împotriva noului regim. Torturată, pentru a-şi trăda soţul şi pe partenerii lui, Rizea a rămas cu sechele toată viaţa. După 1989 fostul suveran al României a ajutat-o, plătindu-i o operaţie la picioare.

Regele Mihai nu a reuşit să o mai vizitateze la casa ei din Nucșoara dar a așezat-o la dreapta Majestății Sale, la Dineul Mileniului, în Capitală, la cumpăna dintre anii 1000 și 2000.

Apoi, la 6 octombrie 2003, la moartea ei, Regele și-a trimis un reprezentant special, care a depus o coroană la sicriu.

Comments

comments