În Argeş, în acest an, au fost înregistrate cinci cazuri cu suspiciune de boala Lyme

0
759

Informaţii despre boala LYME. Boala Lyme este cea mai comuna infectie a carei agent etiologic se transmite prin capuse, atat in Europa, cat si in SUA. Boala Lyme este o infectie cu caracter sistemic, determinata de Borrelia burgdorferi, o spirocheta transmisa la om si identificata la capusele din specia Ixodes ricinus (pentru zona europeana).

Boala Lyme (borelioza) se manifesta prin urmatoarele simptome, care apar, de obicei, in 30 de zile de la momentul muscaturii:
– eruptie cutanata rosiatica, de forma circulara, in jurul muscaturii;
simptome asemanatoare celor de gripa, de ex: febra, oboseala, dureri de cap.
Cele mai multe cazuri de borelioza pot fi tratate, prin administrare de antibiotice, timp de cateva saptamani. Netratata, insa, boala poate provoca infectii ale inimii, articulatiilor si sistemului nervos, mergand pana la deces.

În acest an, până în prezent au fost înregistrate 5 cazuri cu suspiciune de boala Lyme, în Argeş

In anii precedenti in judetul Arges, fata de alte judete (de ex. Sibiu) boala Lyme nu a inregistrat o incidenta semnificativa care sa puna in pericol sanatatea publica. Astfel, in anul 2015 au fost inregistrate 12 cazuri confirmate de boala Lyme; in 2016 au fost fost confirmate 15 cazuri.

In acest an, pana in prezent au fost inregistrate 5 cazuri cu suspiciune de boala Lyme, din care a fost confirmat prin probe de laborator un caz, la o persoana de sex masculin, in varsta de 16 ani, din mediul rural.

Pentru celelalte 4 cazuri suspecte de boala Lyme se asteapta rezultatele investigatiilor de laborator (acestea fiind in lucru). Dintre acestea, 3 persoane sunt de sex feminin, cu varste de 35 ani si 61 ani, din mediul rural si 1 persoana de 68 ani din mediul urban si 1 persoana de sex masculin, in varsta de 24 ani, din mediul rural. La toate aceste 4 persoane cu suspiciune de boala Lyme se administreaza tratament profilactic cu antibiotice.

Avand in vedere ca incepe sezonul cald, cand riscul muscaturilor de capuse este mai mare, iar activitatile noastre in aer liber sunt mai frecvente, DSP Arges face urmatoarele recomandari populatiei in ceea ce priveste prevenirea Bolii Lyme:

Preventia se bazeaza pe controlul populatiei de capuse si pe masuri protective individuale:
– masuri privind zonele favorabile dezvoltarii capuselor – taierea vegetatiei inalte (ierburi, tufisuri), tunderea gazonului, – indepartarea/arderea frunzelor uscate, inlaturarea vegetatiei din vecinatatea sau de pe peretii caselor, astuparea crapaturilor;
– controlul animalelor-gazda: distrugerea/indepartarea rozatoarelor (prin depozitarea corecta a gunoiului menajer, a proviziilor, – deratizare preventiva in focar), descurajarea prezentei unor animale silvatice prin preajma casei, tratarea animalelor de companie (caini, pisici etc.) si a celor domestice (oi, capre, vaci, cai si pasari de curte) cu acaricide adecvate, inclusiv dezinsectia adaposturilor lor;
– controlul chimic (cu acaricide) al populatiilor de capuse – prin pulverizare pe zone restranse (in curti, pe verande, terase, peretii caselor) si pe zone cu vegetatie propice dezvoltarii capuselor (parcuri, garduri vii, spatii de joaca pentru copii etc.)
– masuri protective pentru om – purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introdusi in sosete de culoare deschisa, pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje (exclus sandale, papuci); utilizarea repelentilor pe partile descoperite (maini, antebrat) sau prin pulverizare pe pantofi, sosete, pantaloni; inspectarea corpului cu atentie si inlaturarea capuselor;
– in cazul expunerii profesionale se recomanada purtarea echipamentului de protectie, instruire privind simptomatologia bolii si modalitatile de prevenire.

Cum se depistează și cum se îndepărtează căpușele

După ce aţi desfăşurat activităţi în aer liber în zonele în care pot trăi căpușe, verificați prezenţa căpuşelor pe hainele şi corpul dumneavoastră, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului.
La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap, la nivelul liniei părului. Deoarece căpușele sunt foarte mici, pot fi ușor trecute cu vederea.

Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. De obicei, nu doare. Totuși, căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de infecție.
– Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa  tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu stângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii.
– Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică, aruncaţi-o în toaletă şi trageţi apa.
– După aceea, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, în acea zonă.
O mică parte din gura căpuşei poate rămâne în rană. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile împreună cu rana.
Cu toate acestea, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, ar trebui să consultaţi un medic, deoarece acest lucru poate indica o infecţie (rar).
Daca nu reusiti sa indepartati capusa, adresati-va medicului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here