Floarea pomiculturii din Europa de Est vine la Pitești

În primele trei zile ale săptămânii viitoare, Piteştiul va găzdui un eveniment internaţional de primă mărime pentru domeniul pomiculturii.

Este vorba de cea de-a doua ediţie a Simpozionului Balcanic cu tema „Creşterea Fructelor”. Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (I.C.D.P.) Mărăcineni şi se va desfăşura la hotelul Ramada Piteşti. La lucrările simpozionului şi-au anunţat prezenţa 152 de participanţi din 12 ţări, din care: România – 55, Serbia – 29, Turcia – 16, Bulgaria – 15, Grecia – 10, Ungaria – 9, Iran – 6, Letonia – 4, Macedonia – 4, Slovacia – 2, Estonia – 1, Moldova – 1. Simpozionul este organizat sub egida Societăţii Internaţionale pentru Ştiinţele Horticole.
Copreşedinţii simpozionului sunt directorul I.C.D.P. Mărăcineni – Mihail Coman şi italianul Damiano Avanzato de la Centrul de cercetare pentru pomicultură din Roma. Deschiderea oficială a evenimentului va fi luni, 5 septembrie, de la ora 9, la Centrul de Conferinţe al Hotelului Ramada.
Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti – Mărăcineni, Argeş – unul dintre cele mai apreciate din ţară – a fost înfiinţat în anul 1967 sub conducerea acad. prof. T. Bordeianu (m. 1969). Primul sediu a fost în comuna Miceşti, în actuala clădire funcţionând din 1971. După 10 ani de activitate, în 1977, Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Pomicultură a fost transformat în „Trustul de Cercetare, Proiectare, Inginerie Tehnologică şi Producţie Pomicolă” cu sediul tot la Piteşti – Mărăcineni, iar numărul staţiunilor pomicole a crescut la 26.
Astfel, s-a reuşit o coordonare integrată a întregii activităţi din pomicultura românească, prin sectoarele de bază ale acestei noi unităţi: cercetare, proiectare, producţie şi dezvoltare.
Sub această formă, Trustul a funcţionat până în anul 1979, când la Piteşti – Mărăcineni au rămas preocupările de cercetare şi proiectare în cadrul Institutului de Cercetare şi Producţie pentru Pomicultură. După anul 1990, la Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Pomicultură s-a desfăşurat, în principal, numai activitatea de cercetare şi îndrumarea acestei activităţi, în cadrul celor 7 staţiuni pomicole care au mai rămas.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.