Dr. Valeriu Gheorghiță: Tulpina contagioasă din India, denumită Delta, ar putea declanșa valul 4 de coronavirus în România. Tulpina contagioasă din India, denumită Delta, ar putea deveni dominantă şi în România. Acesta este ultimul avertisment venit din partea medicilor infecţionişti, dar şi din partea coordonatorului Campaniei de Vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

Specialiştii atrag atenţia că mutaţia este cu 50% mai transmisibilă faţă de variantele iniţiale ale virusului. Inclusiv persoanele vaccinate ar trebui să fie atente la regulile de protecţie şi asta pentru că protecţie scade treptat de la momentul imunizării, spun medicii.

Răspândită deja în 74 de ţări, tulpina din India ar putea declanşa al 4 val şi la noi în ţară.

“Nu e o formă clinică particulară, pur si simplu mutaţiile care apar la nivelul proteinei spike din structură permit acestui virus fie să se transmită mai uşor, fie să pătrundă în celule, fie să declanşeze nişte cascade de reacţii în organism care să fie mai severe”, a spus Andrei Rogoz, medic infecţionist.

Mutaţiile pot fi depistate în urma secvenţierii. Însă, momentan, în România se fac sub 100 de astfel de proceduri pe zi. Primele suspiciuni se pot vedea la testul PCR.

În prezent, în România, au fost confirmate mutaţiile contagioase din Marea Britanie, Africa de Sud, Brazilia şi din India.

“Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece în toamnă, este cât se poate de clară şi foarte probabil că varianta Delta, a tulpinii virale SARS-CoV-2, are toate caracteristicile să devina variantă dominantă”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinate anti-COVD.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, în România, au murit 30 de persoane confirmate cu mutaţiile contagioase.

Comments

comments