Din 2016, peste 20 de documente financiar – contabile nu mai trebuie să fie completate în mod obligatoriu

De la 1 ianuarie 2016, un număr mare de acte va fi eliminat din nomenclatorul documentelor financiar – contabile care trebuie să fie completate de către orice societate.

Fiecare entitate în parte va putea însă să le întocmească în continuare, în funcție de necesități.

Lista cuprinsă în nomenclatorul menționat de Ordinul nr. 2634/2015 este formată din 53 de documente financiar-contabile, față de 77 cât conține varianta aflată în vigoare până la finele anului.

Documentele financiar – contabile care dispar din nomenclator începând cu 2016

De la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a prevederilor Ordinului MFP nr. 2634/2015, următoarele înscrisuri nu se vor regăsi în Nomenclatorul documentelor financiar – contabile:

– Bunuri de natura stocurilor: bon de primire în consignație; fișă limită de consum; fişă de magazie; registrul stocurilor;
– Mijloace bănești și decontări: proces – verbal de plăţi;
– Salarii și alte drepturi de personal: statul de salarii – dispar statele de salarii ce aveau codurile 14-5-1/a , 14-5-1/b, 14-5-1/c și 14-5-1/k. În schimb, va fi folosit statul de salarii – cod 14-5-1; lista de avans chenzinal;
– Contabilitate generală: extras de cont; jurnal privind operațiunile de casă și bancă; jurnal privind deconturile cu furnizorii; situația încasării – achitării facturilor; jurnal privind consumurile și alte ieșiri de stocuri; jurnal privind salariile, contribuţia pentru asigurări sociale, protecţia socială a şomerilor şi asigurări sociale de sănătate; borderou de primire a obiectelor în consignație; borderou de ieșire a obiectelor din consignație; jurnal privind operațiuni diverse; fișă de cont analitic pentru cheltuielile efective de producție; fișă de cont analitic pentru cheltuieli; fișă de cont analitic pentru operațiuni diverse; fișă de cont analitic pentru operțiuni diverse (în valută și în lei); document cumulativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here