Cascada Capra – una dintre cele mai frumoase și spectaculoase cascade din țară
Cunoscută și sub denumirea de Cascada Iezerului, Cascada Capra este una dintre cele mai impresionante cascade din țara noastră.
Este situată pe versantul sudic al Munților Făgăraș, la altitudinea de 1690 metri, chiar lângă Transfăgărășan, între Cabana Capra și Lacul Bâlea, pe DN7C.
Cascada izvorăște din Lacul Capra, aflat la o altitudine de 2.241 de metri, și are o cădere spectaculoasă, de aproximativ 40 de metri înălțime. Datorită debitului foarte mare de apă, cascada rezistă și în sezonul rece, apa acesteia înghețând doar în iernile geroase.
Aflându-se exact la marginea șoselei, cascada este foarte accesibilă și oferă o priveliște deosebită, fiind o adevărată încântare pentru cei care vin să o admire.
În zona cascadei se află Cabana Capra (la 4 km distanță), Lacul Bâlea (la 5 km distanță) și Barajul Vidraru (la 49 km distanță).
Traseu turistic: Cabana Capra – Cascada Caprei – Lacul Capra
Marcaj: bandă albastră
Durata: 3 ore; în sens invers: 2 ore
Tip: traseu de vară
De la Cabana Capra pornim spre nord, trecem podul peste Râul Capra și continuăm urcușul pe Transfăgărășan cca. 2 km. Parcurgem astfel 1,5 km însoțiți de Pârâul Fundu Caprei și după ce trecem ultimul pod peste acesta (la ramificația marcajului triunghi galben spre Portița Arpașului, traseul 14), traversăm spre vest zona inferioară a Piciorului Caprei, până în apropierea cascadei. La mică distanță spre est de cascadă părăsim șoseaua urcând spre nord o scurtă porțiune abruptă. Mai sus, întâlnim poteca marcată cu bandă albastră, pe care o urmăm spre nord pe versantul vestic al Piciorului Caprei. Vom depăși două trepte glaciare, după care ajungem la Lacul Capra (2.249 m alt.), lângă Monumentul alpiniștilor. În acest punct întâlnim poteca marcată cu bandă roșie, care ne va conduce în Șaua Capra, de unde vom coborî în Căldarea Bâlea pe traseul 4 în sens invers.
(Sursa: Traseu turistic prezentat în „Zona montană a Argeșului și Muscelului. Diversitate și unicitate în România”, Consiliul Județean Argeș, 2017).

Comments

comments