Babele, vestitoarele primăverii

Conform traditiei, babele sunt personaje ale mitologiei populare romanesti, care apar la inceputul lunii martie pentru a vesti venirea primaverii.

O legenda veche spune ca in aceste zile Baba Dochia, responsabila cu aducerea iernii incepe sa isi dea jos din cele 9 cojoace, cate unul in fiecare zi. Astfel, in fiecare zi afara este putin mai cald, in timp ce iarna permite primaverii sa aduca natura la viata.

Babele este o traditie romaneasca tinuta de toti romanii. Aceasta are loc de pe 1 si pana pe 9 martie. Fiecare roman isi alege o baba, sau mai bine o zis o zi. Asa cum va fi baba pe care omul si-o alege, asa va fi si firea omului in anul ce vine. Unii batrani spun ca asa cum este vremea in acea zi asa ii va merge omului in anul acela. Si anume, daca vremea este frumoasa iar soarele este prezent pe cer, acel om va fi voios si bun la suflet intreg anul iar toate ii vor merge bine. Totusi, daca in acea zi cerul este intunecat, omul acela nu va fi bun la suflet ci mai degraba suparacios. Mai mult, unii batrani cred ca daca ninge sau ploua in acea zi, anul va fi unul bogat.

De asemenea, o alta legenda din batrani spune ca Baba Dochia avea un fiu care i-a adus babei o nora impotriva vointei sale. Baba ii dete norei un ghem de lana neagra si porni sa mearga la rau pentru a-l albi. Pe cand fata incepu sa spele firul, degetele incepuri sa-i sangereze insa lana ramasese tot neagra. Disperata, fata incepu a plange insa Iisus o auzi si ii darui o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Tanara urma sfatul Mantuitorului, puse floarea in apa iar lana se albi pe loc. Mai apoi, se dusese sa ii duca ghemul soacrei. Baba se supara ingrozitor si o acuza ca Martisor (cel care o ajuta pe tanara) este de fapt iubitul norei. Dochia pleca cu oile la munte crezand ca primavara venise deoarece vazuse nora cu floarea in mana. Baba Ajunsa la munte la inceputul lui martie, Dochia dupa ce si-a dat jos toate cele noua cojoace ingreunate de ploi, a inghetat si s-a prefacut in stanci alaturi de oile sale. Tot de aceasta legenda sunt legate si numele culmii Babele din masivul Bucegi si ale primelor 9 zile din luna martie.

Cum se alege baba?

Legat de alegerea unei zile / babe, circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că această alegere trebuie să fie făcută înainte de intervalul 1-9 martie. O altă variantă este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere. De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respcectivă. În caz că data naşterii este formată din două cifre, alegerea babei se face astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, astfel cã baba va fi pe 1 martie.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Sursa: calendarulortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here