doctoritaSăptămâna trecută, Camelia Săndulescu şi Iulia Maria Mihai, doctoriţe la Serviciul de Expertiză a Capacităţii de Muncă din structura Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş, au fost arestate pentru 30 de zile. În cabinetele lor, în multe dosare aflate în lucru pentru pensionări pe caz de boală, procurorii DNA au găsit diverse sume de bani. Ca urmare, cele două au fost acuzate oficial de luare de mită în formă continuată, dat fiind că, în realitate, constituiseră o adevărată mafie a pensionărilor pe caz de boală. Cazul de la Piteşti a făcut ocolul mass-media şi a stârnit vii comentarii legate de mita pe care doctoriţele în cauză o pretindeau pentru acordarea actelor de pensionare.
Însă arestarea doctoriţei Camelia Săndulescu a readus în atenţie şi faptul că în 1999, adică în urmă cu 15 ani, ea a mai fost arestată, pentru exact aceeaşi faptă: luare de mită. Asta, în urma unui denunţ al unui pensionar, care a dus la un flagrant organizat de Poliţie şi Parchet. Sumele descoperite atunci asupra doctoriţei erau unele imense pentru acea vreme: 1.100.000, pretinşi de la respectivul pensionar-denunţător, plus alte 5,4 milioane de lei şi 940 de dolari, găsiţi în cabinetul medical. Camelia Săndulescu a stat atunci 30 de zile în arest, timp în care a acuzat mai multe probleme medicale, crize de inimă şi de diabet, după care a fost eliberată.

Un pensionar pe caz de boală a denunţat-o în 1999 pe doctoriţa Săndulescu, iar Parchetul i-a realizat un flagrant

Iată şi cum a fost relatat, în urmă cu 15 ani, cazul arestării doctoriţei Camelia Săndulescu, de presa locală, de la acea vreme.
Curierul Zilei, vineri, 6 august 1999: „Un eveniment fără precedent a zguduit întreaga lume medicală din Argeş. Miercuri, puţin după ora prânzului, a fost arestată, sub acuzaţia de luare de mită, doctoriţa Camelia Săndulescu, de 33 de ani, medic specialist în cadrul Direcţiei Muncii la Comisia de Exploatare a Capacităţii de Muncă. Deocamdată, Parchetul a emis pe numele doctoriţei un mandat de arestare de 30 de zile. În urmă cu două zile, la Poliţia Municipiului Piteşti s-a prezentat Ion Oprea, de 45 de ani, din Dârmăneşti, să reclame o faptă deosebit de gravă. Bărbatul, pensionat pe caz de boală, având gradul doi de invaliditate, a mers la doctoriţa Săndulescu pentru controlul anual de expertiză. După cum spunea omul, ca să îi rezolve dosarul, doctoriţa i-a pretins suma de 1.100.000 de lei. Mai mult, bărbatul spunea că acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut, când a fost dat pe uşă afară de două ori şi nu a fost primit până nu a avut toţi banii, mai precis tot 1.100.000 de lei. Poliţiştii Biroului Economic au sesizat imediat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş şi, împreună, au realizat flagrantul. Procurorul Sandu Matache şi poliţiştii au aşteptat liniştiţi la coadă până ce Oprea Ion a intrat cu banii pe care era inscripţionat cuvântul „Mită“ şi dataţi „4 august". În schimbul sumei de 1.100.000 de lei, doctoriţa i-a eliberat adeverinţa de reconfirmare a capacităţii de muncă pe perioada 4 august 1999 – 4 august 2000. Imediat după ce pensionarul a ieşit pe uşă, făcând semn că a dat banii, în biroul Cameliei Săndulescu au intrat procurorii. Luată prin surprindere, femeia a apucat să închidă un sertar al biroului, gest care n-a trecut neobservat de poliţişti. În sertarul cu pricina au fost găsiţi banii marcaţi, iar pe mâinile doctoriţei erau urme fine din substanţa fluorescentă. Într-un alt sertar şi în poşeta ei au mai fost găsiţi 5.400.000 de lei şi 940 de dolari. După ce, în primă fază, Camelia Săndulescu a încercat să nege că ar fi luat vreun ban, pusă în faţa probelor, a recunoscut că a luat banii de la pensionar. Asistenta doctoriţei arestate a avut şi ea câteva momente de panică pentru că 100.000 de lei din banii inscripţionaţi de poliţie au fost găsiţi la ea. De bună credinţă sau ajutată de inspiraţia de moment, femeia a spus că i-a primit împrumut de la şefa ei. Încă şocată de întâmplare, femeia era ieri la serviciu. Iată ce a avut de spus. „Şefa mea e credincioasă şi cumsecade. Ajută oamenii bolnavi şi săraci, cărora le dă bani şi lucruri. Pe mine să mă judece Dumnezeu dacă am fost vinovată. Rolul meu este să fiu cuviincioasă şi să îmi fac meseria“, se arăta în materialul din „Curierul Zilei, publicat în urmă cu 15 ani, atunci când doctoriţa Camelia Săndulescu a fost arestată pentru luare de mită.
 

 

Ziarul „Argeşul“ a scris că doctoriţa Săndulescu a şi numărat banii primiţi ca mită în 1999

În aceeaşi notă, cazul doctoriţei Săndulescu a fost relatat şi de cotidianul „Argeşul“ din 5 august 1999. Redactorul Val Nicolau preciza că denunţătorul era un fost lucrător la forjă într-una dintre societăţile comerciale argeşene, unde se îmbolnăvise de silicoză, fiind, deci, pensionat medical pe drept! La acea vreme, el avea o pensie de numai 600.000 de lei, iar doctoriţa Săndulescu îi pretinsese aproape dublul venitului său lunar. În plus, omul era în incapacitate totală de muncă, fiind într-o stare de boală avansată, fapt ce nu îi mai permitea nici măcar un minimum de efort fără riscul de a se sufoca.
Potrivit articolului din „Argeşul“, „cu cel mai firesc aer din lume, doctoriţa Săndulescu a luat paralele şi, fără nicio jenă, le-a numărat tacticos, aruncând apoi teancul de bani într-un sertar“.  

A făcut crize de inimă în arest

Pe data de 23 august 1999, în timp ce se afla în stare de arest, doctoriţa Camelia Săndulescu a acuzat o criză cardiacă, motiv pentru care a fost dusă, sub escortă, la Spitalul Judeţean, unde a fost internată la Cardiologie. Pe 5 septembrie, după expirarea celor 30 de zile de arest preventiv, ea a fost eliberată. Revocarea măsurii de arest a fost făcută însă la recomandările medicilor legişti, care au efectuat, la cererea procurorilor, după episodul din arest, o expertiză medico-legală. Verdictul acestora a  fost că doctoriţa Săndulescu suferea, pe lângă problemele cu inima, şi de diabet. De aceea, cercetările penale au continuat cu ea în stare de libertate, pentru a-i permite să se trateze într-o clinică de specialitate.

După 15 ani… Doctoriţa Săndulescu, acuzată de 484 de fapte de luare de mită  

După 15 ani de la acel imens scandal, doctoriţa Camelia Săndulescu este reţinută a doua oară pentru luare de mită. Rechizitoriul actual cuprinde practic cam aceleaşi acuzaţii ca în urmă cu 15 ani. Alături de ea, este acuzată şi şefa Biroului de Expertiză, doctoriţa Iulia Maria Mihai.
Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: „În perioada februarie – iunie 2014, inculpata MIHAI IULIA MARIA, în calitate de medic expert al Asigurărilor Sociale, a primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei, precum şi alte foloase, de la persoanele care se prezintă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
Din dosar rezultă faptul că Mihai Iulia Maria îşi desfăşoară activitatea în calitate de medic expert al asigurărilor sociale în cadrul Cabinetului de Expertiză Medicală, îndeplinind totodată şi funcţia de şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Argeş. În această calitate, Mihai Iulia Maria avizează pensionarea de invaliditate şi emite decizia de încadrare în grad de invaliditate, care, printre altele, conţine încadrarea bolnavului într-un grad de invaliditate şi termenul de revizuire. De asemenea, realizează revizuirea medicală a pensionarilor încadraţi în grade de invaliditate la termenul stabilit de medicul expert care are în evidenţă pensionarul. După examinarea persoanei şi a documentaţiei medicale întocmite de unitatea sanitară, în raport de starea de sănătate, constatată cu ocazia revizuirii medicale, medicul expert emite decizia medicală şi stabileşte termenul de revizuire. De asemenea, medicul expert al asigurărilor sociale prelungeşte concediul medical peste 90 de zile şi propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
În legătură cu atribuţiile sale de serviciu, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani, cuprinse între 100 şi 200 de lei, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul de expertiză medicală, direct sau printre înscrisurile aflate în dosarele medicale ori prezentate de persoanele respective, precum şi alte foloase, existând date cu privire la comiterea a 357 de acte materiale de luare de mită comise în perioada 18.02.2014 – 09.04.2014, 13.05.2014 şi 19.05.2014 – 26.05.2014. Astfel, au existat situaţii în care, într-o singură zi, medicul Mihai Iulia Maria a primit sume de bani şi alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză.
De asemenea, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că inculpata SĂNDULESCU CAMELIA, medic expert al asigurărilor sociale, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, în perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, a primit diferite sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei, precum şi alte foloase, de la persoanele care se prezintă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical peste 180 de zile.
Din dosar rezultă faptul că Săndulescu Camelia participă în principal la evaluarea capacităţii de muncă în vederea stabilirii gradului de invaliditate, întocmeşte raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. De asemenea, efectuează revizuirea medicală a pensionarilor încadraţi în grad de invaliditate la termenul stabilit şi prelungeşte concediile medicale în condiţiile legii.
Actele de urmărire penală efectuate în cauză au relevat faptul că, în perioada 05.11.2013 – 23.01.2014, precum şi în data de 13.02.2014 inculpata Săndulescu Camelia a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 de lei, precum şi alte foloase săvârşind 484 de acte materiale ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată, în următoarele modalităţi concrete:
– persoana solicitantă inserează sumele de bani printre actele prezentate medicului;
– persoana solicitantă pune sume de bani pe masa de lucru a medicului sau i le înmânează;
– persoana solicitantă se aproprie de medicul expert şi îi introduce în buzunare sume de bani;
– persoana solicitantă îi remite medicului, separat sau împreună cu sumele de bani, diverse foloase în marea majoritate produse alimentare, cosmetice, cafea precum şi alte produse“, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI