Alertă de căpuşe în Capitală! Zeci de oameni au ajuns la spital după ce au fost muşcate de aceste insecte. Medicii de la Institutul “Matei Balş” spun că zilnic, vin cel puţin 50 de pacienţi înţepaţi de căpuşe.

Mușcăturile de căpuşe sunt, de obicei, nedureroase, dar unele persoane pot observa roşeaţă locală, mâncărime, arsură şi rareori durere intensă înainte sau după ce cade căpuşa. Măsurile de protecţie sunt cele mai importante. Specialiştii le recomandă celor care merg în parcuri sau păduri să poarte pantaloni lungi şi şosete de culoare deschisă şi, pe cât posibil, să folosească substanţe de protecţie împotriva insectelor.

Preventia se bazeaza pe controlul populatiei de capuse si pe masuri protective individuale:

–    masuri privind zonele favorabile dezvoltarii capuselor – taierea vegetatiei inalte (ierburi, tufisuri), tunderea gazonului, indepartarea/arderea frunzelor uscate, inlaturarea vegetatiei din vecinatatea sau de pe peretii caselor, astuparea crapaturilor;
–    controlul animalelor-gazda: distrugerea/indepartarea rozatoarelor (prin depozitarea corecta a gunoiului menajer, a proviziilor, deratizare preventiva in focar), descurajarea prezentei unor animale silvatice prin preajma casei, tratarea animalelor de companie (caini, pisici etc.) si a celor domestice (oi, capre, vaci, cai si pasari de curte) cu acaricide adecvate, inclusiv dezinsectia adaposturilor lor;
–    controlul chimic (cu acaricide) al populatiilor de capuse – prin pulverizare pe zone restranse (in curti, pe verande, terase, peretii caselor);
–    masuri protective pentru om – purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introdusi in sosete de culoare deschisa, pantofi sport deschisi la culoare, fara orificii sau decupaje (exclus sandale, papuci); utilizarea repelentilor pe partile descoperite (maini, antebrat) sau prin pulverizare pe pantofi, sosete, pantaloni; inspectarea corpului cu atentie si inlaturarea capuselor;
–    in cazul expunerii profesionale se recomanada purtarea echipamentului de protectie, instruire privind simptomatologia bolii si modalitatile de prevenire.

Cum se depistează și cum se îndepărtează căpușele

După ce aţi desfăşurat activităţi în aer liber în zonele în care pot trăi căpușe, verificați prezenţa căpuşelor pe hainele şi corpul dumneavoastră, acordând o atenție deosebită axilelor, zonei inghinale, picioarelor, ombilicului, gâtului și capului.

La copii, căpușele sunt adesea găsite pe cap, la nivelul liniei părului. Deoarece căpușele sunt foarte mici, pot fi ușor trecute cu vederea.
Muşcătura de căpuşă arată de obicei ca un mic pistrui închis la culoare, cu o crustă ce nu poate fi îndepărtată de pe piele. De obicei, nu doare. Totuși, căpușa ar trebui să fie îndepărtată cât mai curând posibil pentru a minimiza riscul de infecție.

– Utilizaţi o pensetă cu vârf fin sau instrumente de îndepărtare a căpuşei pentru a o apuca cât mai apoape posibil de suprafaţa  tegumentului. Trageţi-o uşor în sus, constant, fără să o răsuciţi şi evitaţi să strângeţi corpul căpuşei sau să lăsaţi părţi din gura acesteia în plagă. Nu stângeţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau orice substanţă peste aceasta, deoarece acest lucru poate cauza golirea conţinutului stomacului acesteia în plagă, ceea ce poate provoca infecţii.

– Folosind încă penseta, înveliţi căpuşa în hârtie igienică, aruncaţi-o în toaletă şi trageţi apa.
– După aceea, spălaţi plaga cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi un antiseptic, cum ar fi alcoolul sau tinctura de iod, în acea zonă.

O mică parte din gura căpuşei poate rămâne în rană. Acest lucru nu este periculos şi va dispărea după câteva zile împreună cu rana.
Cu toate acestea, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, ar trebui să consultaţi un medic, deoarece acest lucru poate indica o infecţie (rar).

Daca nu reusiti sa indepartati capusa, adresati-va medicului.

Comments

comments