595 de ani de atestare documentară pentru Bascov, cel mai vechi sat al comunei

Aşezare străveche având 595 de ani de la data când este menţionată documentar pentru prima oară, comuna Bascov este formată din opt sate, care la rândul lor cuprind 11 cătune, cu o istorie la fel de veche.

Satele actuale ale comunei cu cătunele care le aparţin, sunt următoarele: Bascov, menţionat în documente mai întâi Bascov, apoi Bascov-Fleşti şi în sfârşit Bascov, cuprinde cătunele: Stejăret Lunca, Pleaşa, Păişeşti, Rotăreşti, Mierluşeşti şi Florea, Scheau, Uiasca – menţionată documentar mult timp Oiasca, cu cătunul Lăbuşeşti, Glâmbocu – numit uneori şi Glâmbocel cu cătunele Glâmbocu Vale , Glâmbocu Deal şi Rogojina, Valea Ursului – care a mai fost numită şi Valea Moşoienilor, Brăileni, menţionat documentar şi Brăileni-Aninoasa, Mica şi Prislopu Mic.

Aceste sate şi cătune au apărut la date şi în locuri diferite şi au avut vreme îndelungată o dezvoltare independentă, fapt relevat de documentele existente referitoare la ele.

Cel mai vechi dintre satele comunei, menţionat încă din anul 1421 este satul Bascov, numit în documentul de origine Baţcov. Denumirea satului este, evident, de origine slavă şi se pare că vine de la pârâul Bascov pe care satul este aşezat.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna era reședința plășii Pitești a județului Argeș și era formată din satele Brăileni-Animoasa, Florea, Glâmbocu-Flești, Mica, Păisești, Rotărești, Sorești, Stejăretu, Uiasca și Valea Ursului, având în total 1685 de locuitori ce trăiau în 480 de case. Existau în comună două biserici și o școală rurală. Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna cu numele de Bascov, ca reședință a plășii Bascov din același județ, având 2480 de locuitori în satele Brăileni, Glâmbocu, Mica, Neașca, Păisești, Rotărești (reședința), Stejaretu și Valea Ursului și în cătunul Floarea.

În 1950, comuna a fost arondată orașului regional Pitești, reședința regiunii Argeș. În 1968, a devenit comună suburbană a municipiului Pitești.  În 1989, s-a renunțat la conceptul de comună suburbană, comuna fiind subordonată direct județului Argeș.

În Bascov se află bisericile de lemn „Sfântul Gheorghe” (ridicată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea de către Martin Buliga din Bascov și „Adormirea Maicii Domnului” (1795) din Glâmbocu (construită în secolul XIX de către Radu Drăguţoiu si sotia sa), monumente istorice de arhitectură de interes național. Tot la Bascov pot fi vizitate şi alte splendide monumente arhitecturale, cum sunt casele cetăţenilor construite în stil pur românesc.

Un alt obiectiv din comună inclus în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monument de interes local, clasificat tot ca monument de arhitectură, este gara Bascov, construită în 1880.

Comuna se poate lăuda cu locuri deosebit de frumoase pentru odihnă şi agreement, dar şi cu valoare ştiinţifică, precum frumosul parc natural cu pădurea de răşinoase – pin şi molid – de la Valea Ursului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here