Astăzi împlinește 104 ani! Odată obținut, îți oferă dreptul de a fi conducător auto. Este capricios și dacă nu ai grijă de el, te părăsește. Nu îi plac teribiliștii, vitezomanii și consumatorii de alcool. Se întoarce la tine mai repede sau mai încet, în funcție de cât de mult ai greșit, dar este posibil și să-l pierzi definitiv.

Această zi de sărbătoare îşi are originea în anul 1859, când în capitala ţării, se elaborează cu titlu experimental, primul regulament intitulat „Ordonanţa pentru reglementarea trăsurilor în Bucureşti”. Actul normativ prevedea, în principal, obligaţii în sarcina birjarilor care nu aveau voie să circule decât la pas, trebuiau să nu stropească pietonii şi să circule cu multă atenţie prin locurile strâmte.

Acest act experimental rămâne în vigoare până în 1868, când Consiliul Comunal al Capitalei a votat la 9 aprilie un „Regulament pentru trăsurile de piaţă şi Bucureşti” care prevedea printre altele că ” nimeni nu e volnic a conduce trăsura fără livret”. De asemenea, „nu va putea ţine hăţurile în mână prin Capitală decât acela care va avea asupra sa un act semnat de notabilii suburbiei şi de starostele respectiv, cum că are probitatea cerută şi este capabil a conduce cu ştiinţa trebuincioasă, pentru siguranţa publică”. Regulamentul stipula inclusiv vărsta de la care se poate conduce o trăsură: „să nu suie pe capră acela care nu a împlinit 21 de ani” şi „să meargă numai pe partea dreapta a străzilor şi să nu transporte bagaje după ora 9 seara”.

Primele referinţe despre permisul de conducere , asa cum îl cunoaştem noi astăzi, au fost făcute în 1907, prin dispoziţiile „Regulamentului poliţiei rulajului şi circulaţiei publice”, în care se menţiona că toate persoanele care doresc să conducă autovehicule trebuie să posede „brevetul” de şofer, care putea fi obţinut în urma susţinerii unui examen. Examinarea celor care doreau să obţină permis se efectua de către Prefectura de Poliţie din Bucureşti, care a luat această măsură ca urmare a creşterii îngrijorătoare a numărului de autovehicule.

Sursa foto: Facebook MAI.

Comments

comments