Rămăşiţele pământeşti ale Mariei Brătianu, ultima descendentă a celebrei familii, vor fi repatriate şi îngropate la Vila Florica

În anul Centenarului Marii Uniri, Proiectul ”Respect pentru Valorile Naționale” parcurge o nouă etapă în scopul său de a restitui istoria și personalitățile, de a reconstrui și de a promova sentimentul de identitate națională.

După achiziționarea Vilei Florica, Consiliul Județean Argeș se implică în repatrierea rămășițelor pământești ale Mariei Brătianu, fiica cea mare a istoricului Gheorghe Brătianu și nepoată a lui Ion I.C. Brătianu, astfel încât urmașa marii familii ce și-a pus amprenta asupra României Moderne să își găsească odihna veșnică alături de înaintașii săi.

Cenușa Mariei Brătianu – președinta organizației franceze ”Association pour le Memorial Sighet” va fi repatriată joi, 12 aprilie, umând a fi depusă în cripta familiei Brătianu, de la Florica.

Totodată, în cadrul conferinței de presă a Consiliului Județean Argeș, acad. Nicolae Noica a prezentat aspecte din viața lui Ion. I.C. Brătianu, a lui Gheorghe Brătianu și a urmașilor lor, arătând și certificatul de naștere al lui Gheorghe I. Brătianu, un document mai puțin cunoscut, însă de mare importanță pentru istoria națională și pentru familia Brătianu.

Sociologul Bogdan Ficeac, purtătorul de cuvânt al grupului de inițiativă ”Respect pentru Valorile Naționale” a menționat că acest eveniment este remarcabil, alături de recuperarea Vilei Florica – leagănul Brătienilor și al României Mari, fiind un efort și o responsabilitate asumate, de punere în valoare a familiei întemeietoare a României moderne, care trebuie să redevină cunoscută pentru generațiile viitoare.

Președintele C.J. Argeș, Dan Manu a adăugat faptul că acest eveniment, desfășurat în anul Centenarului Marii Uniri, se dorește a fi încă un prilej de a reaprinde sentimentul național și de a aduce în atenția publică rolul pe care Argeșul l-a avut, prin personalitățile sale, în istoria națională.

Maria Brătianu a decedat în noaptea de 29 spre 30 octombrie 2017, la Paris. În ciuda dorinței sale de a fi înmormântată, alături de descendenții ei, în țara natală, la conacul de la Florica, Maria, fiica cea mare a ilustrului istoric Gheorghe Brătianu și nepoata lui Ion I.C. Brătianu, a fost incinerată la crematoriul din cimitirul Pere Chaise din capitala Franței.

Gheorghe I.I.C. Bratianu, împreună cu soția sa – Elena, născuta Sturdza, au avut trei copii: Maria, fiica cea mare și cei doi gemeni – Ionel si Ileana, cunoscută ca și Ioana Bratianu.

Maria Brătianu a fost, încă de la începutul refugiului ei în străinătate, din anii 40 (1944), alături de fraţii ei, gemenii Ioana și Ion, un membru eminent al exilului democratic românesc.

Ea s-a îngrijit de apariţia în exil a operei tatălui său, mort în anul 1953, chiar în jurul sărbătorii Sfântului Gheorghe, în temniţa comunistă de la Sighet. Trupul istoricului a fost îngropat iniţial în cimitirul de la Sighet. La aproape două decenii de la misterioasa moarte, în 1971, familia a fost autorizată să-l reînhumeze în cavoul Brătienilor de la Florica.

Maria Brătianu a avut un rol activ în relansarea Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (L.D.H.R.), secţia românească a Federaţiei Internaţionale a Ligilor Drepturilor Omului (F.I.D.H. – Paris).

Fiica marelui istoric Gheorghe Brătianu, ea însăși autoare a unor documentate studii de istorie contemporană, s-a dedicat, în ultimele decenii, dezvăluirii și analizării represiunii comuniste din România.

A înființat la Paris „Association pour le Memorial Sighet” și a organizat în capitala Franței expoziții și conferințe dedicate Memorialului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.