În urmă cu 109 ani, Ion I.C. Brătianu este ales președinte al PNL. Acesta a rămas în fruntea partidului pană la sfârșitul vieții sale

466 views

În urmă cu 109 ani, la Congresul Partidului Național Liberal din 11 ianuarie 1909, Ion I.C. Brătianu este ales în funcția de președinte al partidului. Acesta a rămas în fruntea PNL pană la sfârșitul vieții sale.

Ion I.C. Brătianu, născut pe 20 august 1864 în Argeș, a fost omul politic care a jucat un rol de primă importanță în Marea Unire din 1918 și în viața politică din România modernă. A deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal. De formație inginer, Ionel Brătianu nu a profesat, ci s-a dedicat vieții politice, fiind cel mai potrivit acestei cariere dintre cei trei băieți ai liderului liberal Ion C. Brătianu.

Ion I.C. Brătianu a fost de cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, de trei ori ministru de interne, de două ori ministrul al apărării naționale și de două ori ministru al afacerilor externe.

A fost președinte al Consiliului de Miniștri în momentul intrării României în Primul Război Mondial, conducând țara în momentele dificile ale retragerii în Moldova. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea și recunoașterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-și reforma agricolă și votarea noii constituții din 1923.

Brătianu a fost adesea acuzat că ar fi avut o influență disproporționată asupra monarhului, impunând acestuia opțiunile sale politice. În criza dinastică determinată de renunțarea principelui moștenitor din decembrie 1925, Ionel Brătianu a fost preopinentul eliminării principelui moștenitor Carol de la succesiunea tronului.

Când Ferdinand a murit în 1927, guvernul condus de Ionel Brătianu a rămas în fruntea țării, sub domnia regelui minor Mihai. În același an, Brătianu a murit subit. (sursa: wikipedia)

Comments

comments