Doctor stomatolog Eny Pavel: Îngălbenirea dinţilor sau cum să scăpăm de petele dentare

1,710 views

Ne uităm în oglindă şi încetăm să zâmbim din cauza unei culori nepotrivite a dinţilor. Cred că fiecare dintre noi a trăit momente stânjenitoare din cauza culorii neplăcute a dinţilor.
O parte din pigmenţii din băuturi şi alimente (cafea, cola, vin roşu, sfeclă roşie etc.) rămân pe suprafaţa smalţului. Dacă situaţia se repetă zi de zi, fără un periaj adecvat seara şi dimineaţa, dinţii capătă o culoare neplăcută. Acesta însă reprezintă un caz fericit, deoarece tot ce se depune se şi poate îndepărta prin diverse manevre, printr-un simplu detartraj însoţit de airflow şi un periaj profesional până la albirea dinţilor.

Ca să putem înţelege mai bine coloraţiile, trebuie să le împărţim de la bun început în două categorii: coloraţii extrinseci (de natura externă) – cum ar fi coloraţiile date de ţigări, mâncare, băuturi şi medicamente orale şi cei intrinseci (de cauză internă) – unde coloraţiile pot fi din perioada preeruptivă a dinţilor (până să iasă pe arcadă), cauzate de amelogeneză şi dentinogeneză imperfectă, fluoroză, tetraciclină etc. sau din perioada posteruptivă, coloraţiile fiind date de vârstă, obturaţii din amalgam sau răşini acrilice, recesie pulpară, fisuri sau fracturi.

Dacă am reuşit să înţelegem coloraţiile şi cauzele apariţiei lor, putem să diferenţiem pe cele reversibile şi mai uşor de tratat de cele de cauză internă preeruptivă de cauză medicamentoasă şi de formare incompletă a smalţului şi dentinei, ce nu pot fi îndepărtate decât parţial prin albiri sau uşoare cosmetizări. De cele mai multe ori, se recurge la metode mai invazive prin aplicare de faţete dentare pentru a ascunde coloraţia din interiorul dintelui.

Coloraţiile posteruptive cauzate de îmbătrânirea dinţilor au drept cauză retragerea uşoară a camerei pulpare ce lasă în urmă depunerea de dentină secundară şi totodată colorarea în galben – maro a întregului dinte. Aceasta poate că reprezintă indicaţia majoră pentru albirea dinţilor, neexistând posibilitatea prevenirii „îmbătrânirii” dinţilor.

Obturaţiile de metal (acestea nemaifiind folosite în prezent în manevrele medicale stomatologice) cauzează trecerea ionilor metalici în suprafaţa smalţului şi a dentinei şi de aici coloraţia gri-neagră a dintelui. De cele mai multe ori, simpla înlocuire a obturaţiilor cu unele moderne din compozit sau cu ajutorul încrustaţiilor ceramice rezolvă problema.
Ultimul aspect e cel legat de traumele cauzatoare de fisuri sau fracturi cu interes superficial sau profund, ce pot duce la uşoare hemoragii în interiorul dintelui, acesta căpătând un aspect uşor roz-roşiatic şi, în timp, uşor maroniu.

Toate aceste probleme pot fi rezolvate total sau parţial în cabinetul stomatologic, în urma unui consult de specialitate, astfel reuşind să evităm probleme mult mai grave ale dinţilor.

 

Comments

comments