Dănuţ Bica, deputat PNL, consideră că riscurile semnalate în moţiunea simplă iniţiată de PNL la adresa ministrului Finanţelor Publice rămân valabile în continuare

454 views

Deputatul PNL de Argeş, Dănuţ Bica, critică prestaţia ministrului Eugen-Orlando Teodorovici, care, cu ocazia dezbaterii moţiunii simple, în loc să răspundă criticilor şi întrebărilor formulate de iniţiatori, nu a făcut altceva decât să jignească şi să ameninţe opoziţia:

„Săptămâna trecută a fost supusă dezbaterii în Camera Deputaţilor moţiunea simplă, iniţiată de Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal, intitulată „Harababura fiscală PSD-ALDE te lasă fără banii tăi de pensie!”

Cu această ocazie, am aşteptat cu mare interes punctele de vedere ale domnului ministru Eugen-Orlando Teodorovici cu privire la temele puse în discuţie şi răspunsurile la întrebările formulate, mai ales că acestea s-au referit la subiecte care îi preocupă astăzi pe cei mai mulţi dintre români. Unde ar fi ajuns deficitul bugetar în anul 2018 dacă Guvernul nu ar fi tăiat contribuţiile angajaţilor la Pilonul II de pensii, încă de la 1 ianuarie 2018, reducându-le de la 6% la 3,75%? Fără confiscarea banilor a peste 7 milioane de români, economisiţi la Pilonul II, vor putea guvernanţii să plătească pensiile şi salariile până la finalul anului? Vor fi alocaţi investiţiilor publice toţi banii programaţi prin Legea bugetului de stat sau, la fel ca anul trecut, aceştia vor fi înjumătăţiţi?

Având în vedere că Romania se află într-o criză fără precedent a investiţiilor publice, de ce s-a considerat că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o soluţie mai eficientă decât absorbţia fondurilor europene puse la dispoziţia ţării noastre de către Comisia Europeană? În condiţiile în care s-a recunoscut că cea mai mare problemă a bugetului o reprezintă colectarea în zona marilor contribuabili, de ce a fost numit domnul Ionuţ Mişa preşedinte al ANAF, cu toate că era acuzat de realizarea celor mai slabe performanţe în cadrul agenţiei? De ce este minţită populaţia cu privire la randamentele Pilonului I de pensii? De ce fiscul a început prigoana împotriva a milioane de contribuabili? Cine conduce de fapt Ministerul Finanţelor Publice, ministrul învestit de Parlament sau domnul Darius Vâlcov?

Din partea unui ministru tânăr şi foarte bine pregătit în domeniul finanţelor, aşa cum se consideră domnul Teodorovici, am crezut că vom primi contra-argumente solide şi explicaţii tehnice coerente şi documentate cu privire la reproşurile formulate în moţiune. Am crezut, de asemenea, că-şi va aminti cum, în calitate de senator, s-a raliat public demersurilor întreprinse de parlamentarii PNL pentru eliminarea aberantei supra-accize la carburanţi, a măsurii toxice privind plata defalcată a TVA şi s-a împotrivit introducerii impozitului pe cifra de afaceri până la un milion de euro.

Astăzi, ca ministru al Finanţelor Publice, ne-am fi aşteptat să acţioneze pentru eliminarea acestor măsuri absurde. Din păcate, poziţiile adoptate anterior de domnia sa s-au dovedit a fi simple exerciţii de imagine în cadrul PSD. La dezbaterea moţiunii, domnul ministru Teodorovici a avut o prestaţie dezamăgitoare. Enervat probabil de faptul că se vedea că este total lipsit de argumente şi pentru a-şi ascunde diletantismul, s-a mărginit să lanseze ofense la adresa doamnei Raluca Turcan, liderul Grupului parlamentar al PNL, şi să-i ameninţe pe deputaţii din opoziţie care au îndrăznit să-i critice activitatea.”

Deputatul Dănuţ Bica atrage atenţia că Guvernul a adus bugetul într-o situaţie critică, iar în vară, când va fi realizată rectificarea negativă, de suferit vor avea în principal investiţiile, educaţia şi sănătatea:

,,Propaganda agresivă a liderilor coaliţiei PSD-ALDE nu mai poate ascunde adevărul cu privire la situaţia dezastruoasă a finanţelor României după primele 4 luni ale anului 2018. Astfel, dacă în aceeaşi perioadă din anul 2017 s-a înregistrat un excedent bugetar de 1,3 miliarde lei, colectându-se bani mai mulţi decât îi trebuiau Guvernului pentru a onora plăţile angajate, în acest an s-a ajuns deja la un deficit de 6,05 miliarde lei, respectiv 0,65% din PIB. Dacă veniturile bugetare au crescut cu doar 11,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cheltuielile au avansat cu 21,5%. Deja cheltuielile de personal au urcat la 26,26 miliarde de lei, fiind în creştere cu peste 20%. Asta înseamnă că până la finalul anului plafonul de cheltuieli de personal prevăzut de lege va fi substanţial depăşit. Bugetul nu are banii necesari pentru plata salariilor din sectorul public până în luna decembrie.

Nici pentru pensii, chiar şi aşa, nemajorate, nu există resurse financiare suficiente, iar pentru realizarea creşterii prevăzute începând cu 1 iulie vor trebui transferaţi bani de la alte capitole bugetare. Chiar dacă va confisca sumele acumulate la Pilonul II, Guvernul Dăncilă nu va reuşi să acopere în totalitate aceste cheltuieli. În acest context, va contracta noi împrumuturi şi va aplica, mai mult ca sigur, reţeta pusă în practică anul trecut, când banii alocaţi pentru renovarea şcolilor, reabilitarea spitalelor şi investiţiile în infrastructura de transporturi au fost reduşi la mai puţin de jumătate, pentru a se petici bugetul aferent salariilor şi pensiilor. Dacă în plină creştere economică Guvernul nu are bani de pensii şi salarii pentru tot anul, atunci să ne ferească Dumnezeu de o stagnare a economiei!

În condiţiile în care, după 17 luni de guvernare, coaliţia PSD-ALDE a reuşit să distrugă toate echilibrele economice edificate cu greu în ultimii ani în ţara noastră, fără să crească standardul de viaţă al populaţiei şi fără să pună în funcţiune măcar o şcoală nouă, un spital modern sau să demareze realizarea unei autostrăzi, nu are niciun sens să sperăm că va construi ceva important în România pe parcursul acestui mandat.

Este foarte clar, PSD şi ALDE şi-au trădat alegătorii şi au pierdut legitimitatea de a guverna. Fiecare zi pe care o vor mai petrece la conducerea ţării va însemna paşi înapoi pentru România. În consecinţă, trebuie să părăsească urgent puterea!

Având în vedere cele prezentate anterior, consider că există toate motivele pentru ca acest Guvern incompetent să fie demis prin moţiunea de cenzură care va fi iniţiată de parlamentarii PNL şi ai altor partide de opoziţie în perioada imediat următoare. Pentru ca acest demers democratic să aibă succes, este însă necesar ca măcar acum, în ceasul al doisprezecelea, senatorii şi deputaţii PSD, ALDE şi ai aliaţilor lor să pună interesele cetăţenilor înaintea obligaţiilor de partid şi avantajelor personale şi să dea dovadă de responsabilitate, votând pentru plecarea Guvernului Dragnea 3 de la Palatul Victoria.”

Comments

comments