CSM ar trebui să anunţe azi sancţiunile pentru Kovesi în cazul abaterilor disciplinare sesizate de Inspecţia Judiciară

300 views

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să pronunţe azi o decizie în cazul procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce în luna aprilie Inspecţia Judiciară a declanşat două acţiuni disciplinare împotriva sa, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi de desemnarea consilierului judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În total, Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare.

Obiectul cauzei se referă la articolul 99, litera g – refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi litera m – nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. În acest caz, Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale, şi a fost audiată în Secţia pentru procurori în 6 iunie, când a stat aproximativ două ore la CSM.

Şefei DNA i se impută faptul că, “prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate”, ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se referă la atribuţiile procurorului şef şi prevede că acesta “urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”.

O altă abatere constatată de IJ se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru din 18 iunie 2017. Procurorului şef al DNA i se impută că “a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor”.

Comments

comments