Concediile medicale pentru părinţi vor putea fi eliberate electronic

308 views

Ministrul Sănătăţii anunţă o schimbare importantă, după ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a adus în discuţie birocraţia şi lucrurile ilogice ce se petrec în sistemul medical românesc legat de certificatele de concediu medical, mai ales pentru părinţii care sunt în străinătate, alături de copii aflaţi în tratament.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, foarte curând se vor petrece schimbări esenţiale în acest domeniu: pentru debirocratizarea activităţii medicilor de familie, certificatele ar putea fi eliberate electronic. El a propus şi creşterea vârstei de la 14 la 16 ani.

“Împreună cu preşedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicaţi, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare şi cu termene foarte clare în ceea ce priveşte debirocratizarea actului medical. Practic, în ceea ce priveşte recunoaşterea concediilor medicale acordate în străinătate pentru părinţii care îşi îngrijesc copiii, am propus creşterea vârstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde vârsta depăşeşte 16 ani ei vor intra pe zona de asistenţă specială de tip handicap, cu precizarea că diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor două entităţi – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în aşa fel încât dacă există probleme de preluare a unor diagnostice, acestea să poată fi corectate foarte uşor”, a declarat Florian Bodog, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul Sănătăţii a precizat că vrea şi debirocratizarea activităţii medicilor de familie.

“De asemenea, debirocratizăm activitatea medicilor de familie, desfiinţăm o serie de acte, pe care le considerăm inutile şi studiem posibilitatea ca, în ceea ce priveşte eliberarea concediilor medicale, aceasta să se facă electronic, pentru a scădea birocraţia şi în acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenţă decizională şi de consultare cu toţi cei implicaţi”, a mai spus Florian Bodog.

Mihai Tudose i-a cerut, pe 27 iulie, ministrului Sănătăţii ca în cel mult două săptămâni să vină cu un proiect prin care să fie debirocratizat sistemul de sănătate, după cazul jurnalistei Magda Vasiliu care s-a lovit de birocraţie când a vrut să îşi ia concediu medical.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI